Tegnap reggel még minden rendben volt. Aztán napközben valami elromlott. Majd csak este 6 körül vettem észre, hogy fázom. Valahol mintha jönne be a hideg. Nyitva van valamelyik ablak? Az ellenőrző körút eredménye negatív, minden becsukva. Nézzük már hány fok van! Tizenkilenc?? Az kicsit karcsú. A termosztát 21-re van állítva, és azt jelzi, hogy jelenleg fűt a kazán. Vagy legalábbis kellene neki. Irány a kazán: ó, dehogy fűt, esze ágában sincs! A gyújtóláng ég, ezzel nincs gond. De akkor miért nem kapcsol be? Gázcsap, vízcsap nyitva. Termosztát le, termosztát fel, de a kazán csak nem indul be.
Talán kellene egy gázszerelő.
Este hatkor? Na, ezért tegyünk egy próbát. A kisvárosnak meg van az az előnye, hogy nagy valószínűséggel miden fontos embert ismerünk. A kedvenc gázosunkat Sanyinak hívják. És nem csak hogy ő szokott nálunk a szakmájába vágó ügyeket megoldani, de teljes felhatalmazásunk van a Keleti főcsatorna partján levő nyaralójának és stégének használatára. Szóval, haver. Így nagy eséllyel nem fog a fenébe küldeni, ha most rácsörgök. Felhívtam, de már túl van a munka utáni kocsmai üzemlátogatáson, úgyhogy majd csak reggel tud jönni.
Semmi gond, reggelig talán nem fagyunk meg. Szerencsére elég jól szigetel a ház, vannak meleg takarók, jól összebújunk alatta. Ja, jut eszembe! Van egy villanyradiátorunk is! De János azonnal megvétózta az egyébként vitán felül isteni ötletemet. A villanyradiátor kint van a nyári konyhában, mert fűteni kell az éppen savanyodó káposztára. És nem, nem viccel a pasi, komolyan gondolja, hogy inkább a káposzta, mint mi. Majd ha válunk, ezt még felhozom ellene a bíróságon.
Végülis nem volt vészes az éjszaka, meleg zokniban, pizsónadrágban, hosszú ujjú pólóban aludtunk. Reggelre 18 fokig hűlt csak a lakás, az azért nem annyira kibírhatatlan. Máté a legnagyobb mázlista, ő mehet az iskolába, ahol jó meleg van. De így sem volt túl lelkes. Nem értem én ezt a gyereket!
Végre megjött Sanyi, megnézte először a termosztátot: mutatja a hőfokot, ha feljebb kapcsolod, akkor kattan ahogy szokott, és mutatja, hogy fűteni kellene, adja a jelet a kazánnak. Csak éppen az tojik rá. Következő lépés a szivattyú teszt: lecserélte egy másikra, de így sem indult be a fűtés. Akkor nem a szivattyú a bibis, visszatette a régit. Na, neki most el kell mennie, de ebéd után visszajön.
Előtúrtam egy takarót, bevackoltam alá, és dolgozni próbáltam. A kezem kicsit kezdett lefagyni, semmi gond, kesztyűt fel. Viccesen nézhetek ki: ülök a gép előtt, törökülésben a széken, takaróba becsomagolva, kezemen ujjatlan kesztyű, mellettem gőzölgő tea.
Három körül megjött a felmentő sereg, Sanyi, és hozzáfogott darabjaira bontani a kazánt. Tisztította, néhány kopottabb kacatokat kicserélt benne, sósavazta, kávézta (vagy azt saját használatra kérte?), összedobta, kapcsolgatta: semmi. Elvolt vele egy darabig, a kazán élvezte a törődést, de nem volt hajlandó munkába állni. Sanyi szerint minden jó, már csak vmi elektromos hiba lehet. Olyan fél 6 magasságában járt az idő. De ez nem gond, nyilván, a villanyszerelő is jóbarát, csak egy telefon, éppen most vannak útban hazafele Debrecenből, már jönnek is.
Közben Gábor kollégám hívott, vmi munkaügyben, és említettem neki, hogy képzeld, a kazánunk egyszer csak megadta magát, tegnap óta nem megy a fűtés, majd' megfagyok. Szerinte a termosztát adta meg magát, elemcsere. Na, de működik! Akkor is, elemcsere. De még világít is, annyira tök jó benne az elem. Nem, akkor is elemcsere.
Ebben a pillanatban megérkeztek a villanyszerelők. Miután kellően kiszórakozták magukat azon, hogy takaróban gubbasztok a gép előtt, és kesztyűben telefonálok, végre vetettek egy pillantást a termosztátra. Szerintük elemcsere. Na, de működik! Akkor is, elemcsere. De még világít is, annyira tök jó benne az elem. Nem, akkor is elemcsere.
Hmmm... Asszem, gyakrabban kellene beszélgetnem Gáborral...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyvolthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr328176912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása