Kicsit nehezen indult a nyár, de most már végre folyamatosan meleg van, úgy gondoltam, ideje beüzemelni a medencét. Előszedtem, kitakarítottam, karimáját felfújtam, mehet bele a víz. Ma este feltöltöm, holnap kicsit melegszik, és délután már lehet benne pancsolni. Slagot bele, szivattyú bekapcsol, még elalvás előtt tele is lett.

Aztán másnap reggel, ahogy kinézek az ablakon... hmm... itt valami nincs rendjén. Szted mi hiányzik az alábbi képről?

vmi_hianyzik_a_keprol.jpg

Az! A víz! A medence lapos, a tegnapi víz sehol. Ellopták?? Végül is, jobb, mint ha a medencét lopták volna el, és a vizet hagyják itt.

Na, de komolyan, hova lett? Bármennyire meleg is van, majdnem 8 köbméter nem párolog el egy éjszaka alatt. Körbenéztem: medence nem lyukas, a kutya nem rágta szét az éjjel, a lefolyók be vannak dugva, nincs is túl sok víz körülötte. Teszt OK. Na, de akkor...?

Aztán leesett: 7. osztály, fizikaóra, közlekedőedények. Nem, nem a repülő csészealj, és nem is az ételhordó. (Ez akkoriban még jó poén volt, bocs.) Hanem arra gondolok, amelyikben a folyadék oda áramlik, ahol ugyanabban a vízszintes síkban kisebb a nyomás.
kozlekedo2.jpg

*A szemléltető ábra nem az említett évfolyam tankönyveiből való (hanem innen)

 

Délután még felfele nyomtuk a vizet a teraszon levő medencébe, ami aztán az éjszaka során szépen elindult vissza. Ugyanis feltöltés után a slag felső vége benne maradt a vízben, az alsóról pedig kedvesem éjszakára levette a szivattyút, így az szabaddá vált, nyomás lecsökkent, a víz meg uccu neki. Szegény víz, először egy kicsit csodálkozott, hogy akkor most mit is akarunk tőle, az előbb még felfele nyomtuk, most meg mehet vissza...

De végül nyert a fizika! Így a közlekedőedényekben a folyadékok áramlásának sajátosságai következtében a szivattyú melletti cukorsüveg fenyőnk az életben maradás érdekében kénytelen volt egy gyors evolúciós ugrással egyetlen éjszaka alatt mocsári fenyővé fejlődni.

mocsari_fenyo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyvolthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr925401807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása