Az elmúlt pár évben nagyon bejött nálam a dzsem készítés projekt, dzsemet főzök mindenből, amiből lehet. Meg abból is, amiből nem. Mára komoly tapasztalatokra tettem szert a témában, most ellátlak jótanácsokkal.

Nézzük először is, miből lehet dzsemet készíteni. Vannak a közismerten lekvárnak való gyümik: eper, cseresznye, sárga és őszibarack, meggy, szilva, körte, szeder, birsalma. De azért vannak ennél vadabb ötletek is: rebarbarás eper, csokis meggy, karamellás körte, gyömbéres narancsos sütőtök, görögdinnye, fahéjas szilva, fűszeres alma, pezsgős szőlő.

Nálam legutóbb csokis meggy, szeder és görögdinnye volt a program.

Első lépés az alapanyag beszerzése. Ennek legegyszerűbb módja, ha kisétálsz a kertbe (sajátodba, anyósodhoz, vagy a szomszédhoz, amíg nincs otthon), és leszeded.

dzsem1.jpg

De ne hagyd, hogy a kutyád is besegítsen!

dzsem2.jpg

Most jön a munka piszkos része. A szerencsésebbeknek ehhez van nyári konyhája, a kevésbé szerencséseknek nincs, de a legkevésbé szerencséseknek csak nyári konyhája van.

Mosd meg, válogasd ki, nyomickold össze kézzel, a keményebb gyümiket (birs, sütőtök) kézimixerrel. Aztán jöhet a keletkezett végtelen számú színes pötty eltávolítása a csempéről, tűzhelyről, konyhapultról és szekrényajtóról, valamint a kedvenc pólód beáztatása, majd kiselejtezése és cseréje.

A gyümölcspüréhez kell egy kevés cukor, kb 5-15 deka egy kg-hoz (attól függően, mennyire édes maga a gyümi). Nem cukrozzuk agyon, úgy szeretjük, ha gyümölcs íze van! Meg egy csomag dzsemfix. Aztán egy gyors felforralás, és mehet az üvegekbe. De még jó forrón, hogy hamar megérezd, ha nem az üvegbe csorgatod, hanem a kezedre. A kevésbé hőállóak persze letehetik egy tányérra is.

Kupakot rá, aztán állítsd a fejére egy pár percre. De ha te is a nagyon különleges antigravitációs dzsemet szeretnéd elkészíteni, akkor ne is fordítsd vissza, egyszerűen felejtsd úgy egész éjszakára.

dzsem3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyvolthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr645484907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása