Hurrá, tavasz van, március 15, hosszú hétvége. Már két hete lehet tudni, hogy hófúvás, zimankó, szibéria lesz. Ennek ellenére péntekre a Sziki tónál nagy haltelepítést, horgászbulit, főzést terveztek. Nagy meleg ugyan nem lesz, de jó a program: nagy halakat hoznak, a gyerekek segíthetnek ezeket berakni a tóba, és a kedvesem babgulyást főz, lehet pecázni, viszünk pálinkát, este pedig a tópartról megnézzük az üstököst.

Reggel még az ágyban voltunk, mikor telefonált a horgász bulit szervező srác, hogy nem tudják szállítani a halakat, így a buli elmarad, ne kezdjünk el főzni. Igencsak sajnáltam a dolgot. Kedvesem tavaly megnyerte a városi halászlé főző versenyt, de babgulyást még életében nem csinált. Főleg nem 80 főre. Na, de aki halászlét tud... Sztem nagy élmény lett volna.

Ráadásul már láttam lelki szemeim előtt, amint a Halastóról érkező szép nagy halak kockává fagynak szállítás közben a víztartályban, aztán léket vágunk a tó jegén, és a halkocka belecsobban a jeges vízbe. A halak ki sem olvadnak, majd csak akkor, ha már megszokták az új lakhelyüket.

Mikor kibújtam az ágyból, gyanúsan hideg volt. Nem csak kint, bent is. Kint már 10 centi hó, és még mindig hullik, igencsak szaporán.

 

reggel.jpg

 

De nem csak ettől a látványtól fáztam, 18 fok volt a lakásban. Nincs áram. Mint utólag kiderült, már tegnap este 11 óta. Semmi gond, telefon: e-on. A vezetékes telefonunk nem működik, áram kell hozzá. Mobil, próba, zsúfolt a hálózat. Sokadik próba, kicsörög, nem veszik fel. Alig 8 perc múlva feladtam. Aztán a mobilok is megadták magukat: csak segélyhívás. Egyedül maradtunk :-))

Reggelizzünk! A benti konyha nincs kész, így kint van konyhánk, a terasz túloldalán. A szél az ajtó elé hordta a havat. Kiástuk magunkat. A kinti konyhában villanyradiátorral fűtünk... szuper. Van egy hősugárzó is... még jobb! Gáztűzhely, na ez már valami, sütőt bekapcsoltam.

És ez mind semmi! A kávéfőző sem megy. A kedvesem reggeli kávé nélkül.. pff, ne tudd meg!

Anyósomhoz is el kellene jutni, hogy mi a helyzet vele. Ez a művelet hólapátolással kezdődik, az autóbeállót járhatóvá kellett tenni. Kedvesem elindult, megnézte mamit: nála van áram. És kávé!! Plusz úton hazafele infókat is szerzett. Éjszaka egy ügyes teherautó kidöntött egy villanyoszlopot, a vezeték elszakadt. Azóta is lóg.  Ismételten próbáltuk jelezni az áramszolgáltatónak, csak segélyhívás... Lassan ez már az a kategória lesz.

Éppen sikerült befejeznem az ebédfőzést, mikor kifogyott a gázpalack :))

Az utcából többen hívták az e-ont, de nem lehet tudni, mikor lesz áram (és ezzel együtt fűtés). Kedvesemnek mentő ötlete támadt: van kint a műhelyben (a város szélén) egy gázpalackkal működő fűtő izé, értemegy. A műhelynél majdnem elakadt, szép nagy hó volt a szép hosszú műhelyudvaron. De kiverekedte magát. Szerencsére a balmazújvárosi kocsmák, nemzeti ünnep ide, nemzeti ünnep oda, nyitva vannak. És még gázpalackot is cserélnek.

Már csak be kellett jutni a szerzeményekkel az udvarunkra. Ehhez ismét el kellett lapátolni a havat, ugyanis ismét járhatatlan lett az autóbejárónk. De bejutott! Szuper, fűtés megoldva.

Kezdett sötétedni, áram még mindig sehol. Anyám felhívta az e-ont, ahol azt mondták, hogy a mi utcánkból még nem is jelezte senki, hogy nincs áram... Nocsak? Én az utcából csak 5 emberről tudok, aki hívta őket. Járjunk utána, telefon működik (csak a mobil persze), és felvették. Rákérdeztem, hogy tudnak-e rólunk, hogy lassan 18 órája... Persze, tudnak. Kidőlt egy oszlop, már úton vannak a szerelők az oszlophoz. Máris?????? Én reggel 8 óta tudom, hogy kidőlt, azóta lóg a vezeték, most meg már este 7 van. És miért mondta a koleganő, hogy nem is tudnak róla? Másik adatbázisban nézte.... Na neee.... Nálam ez a jól hangzó varázsszó nem jön be, véletlenül, sejtem, mit jelent. Mindegy, lényeg, hogy úton vannak.

De mire ideértek, és hozzáfogtak volna, sötét lett. Így továbbra sem reménykedtem benne, hogy ma még lesz áram.

Semmi gond, gyertyafényes vacsora. De hidegen?? Ugyanis az egyetlen gázpalackunkkal fűtünk, a gáztűzhely sajna, így nem üzemel. Mikró? Az sem... A vacsit feltettünk a fűtőtestre (nem, nem a radiátorra...), és vártunk. Sokára, de lett eredmény, végre vacsiztunk.

Aztán lámpákat elő, társasjáték. A gyerekem fejlámpával a fején, az asztalon egy másik lámpa. Még jó, hogy fel vagyunk szerelkezve kempingezéshez.

Az utca teljes sötétben, a szomszédok egy része feladta, és rokonokhoz költözött. Szerencsére a város túloldalán volt áram. Mi is mehettünk volna anyósomhoz, de ez így sokkal izgisebb volt.

Anyu is átjött. Az egyik szobájában nála gázkonvektor van, így nem fázott, de mikor kezdett sötétedni, rájött, hogy csak egy fél gyertyája van. Viszont nincs Braille-írással írt könyve, így inkább átjött, ő is beszállt a társasjátékba. Az alkalomhoz illően: gazdálkodj okosan. Azért mikor olyan kártyát húztam, hogy lépjek a 11-es mezőre, és fizessem be az áramszámlámat... Még viccnek is rossz...

 

gazdalkodj_okosan.jpg

 

Aztán ágybabújtunk, gyertyafénynél olvasgattam, Soros György: A globális kapitalizmus válsága, tiszta romantika.

Dupla paplan, a fűtőtestet a két szoba bejáratához tettem, mellé a földre gyertya, hogy tudjam, hogy még nem fulladtunk meg a széndioxidtól. Gyakran felébredtem, teszt: gyertya ég, gyerek lélegzik, gázláng ég. Egy gyors szellőztetés (csak mert piszok meleg van :-))), plusz félliter víz bekortyol, hogy tutira felébredjek egy óra múlva. Mondjuk aránylag jól működik a belső órám programozása, de a természet hívó szava mégiscsak biztosabb.

Reggel ötkor arra ébredtem, hogy megy a fűtés!! Megmenekültünk.

És nagyon örülünk, hogy nem az autóban rekedtünk az M1-en.

 

Aztán a szombat reggeli hírekből megtudtuk, hogy egyes miniszterelnökök még egy zászlófelvonásnyi időre sem dugják ki az orrukat a meleg szobából. Viszont jelenleg is szabadságharcot folytatunk, de gazdasági eszközökkel. A gyerekem azonnal megértette: Kapával!

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyvolthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr15171407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása